torek, december 07, 2010

Spam - radar na AC in 1200 EUR kazni

Pred nekaj dnevi se je v mojem poštnem predalčku pojavilo naslednje sporočilo:

POZOR NA AVTOCESTI!!

Dragi so-VOZNIKI/-CE !

Prepričan sem, da vam bo tale informacija prišla prav in prihranila kar precej Evrov, saj vemo, da pred cestninskimi postajami redko kdaj resnično zmanjšujemo hitrost, vozimo čisto po predpisih - po neumni omejitvi.

Po Pameti!

POČASI PRED CESTNINSKIMI POSTAJAMI!!!!!

Pozor! Prihaja novi radar, ki bo prihodnji teden začel meriti hitrost vozil pred cestninskimi postajami:

Najprej bodo namestili najnovejše pridobitve na cestninski postaji Torovo.
Obvestilo o prekršku in nalog za plačilo prejmete po pošti.

Tudi takoj po cestninski postaji ga nastavlja banda hinavska, saj do znaka za prenehanje vseh prepovedi velja omejitev 40km/h. In ta znak je postavljen od 100 pa tudi do 250 m od postaje!!!!

POZOR: če vam po novem zakonu uspe priti s hitrostjo po cestninski postaji do znaka nad 80kmh, kar je 40 km/h preko omejitve vas bo stalo 1200 ?? in vozniški izpit!!

Na kratko: veliko flancanja, nič dejstev. Verjetno se veliki večini niti ne ljubi preveriti napisanega in sporočilo posredujejo naprej "za vsak primer".

Zanimivo, da avtor ne navaja ne Uradnega lista, ne kateregakoli drugega vira. Ker me je zanimalo ali je sploh kaj resnice na tem, sem malo poguglal. Zakon o varnosti cestnega prometa (ZVCP-1) take kazni nikjer ne omenja. Na strani policija.si tudi ni objavljene nobene novice na temo novih kazni ali radarjev. Isti rezultat vrne tudi iskanje po straneh MNZ. Skratka, mislim da lahko varno trdim, da je zgornje sporočilo čista izmišljotina.

Trenutno ZVCP-1 določa naslednje kazni za prekoračitev hitrosti na avtocesti:

ZVCP UPB-5, člen 32, odstavek 10

(10) Voznik, ki preseže s prometnim pravilom, ali prometnim znakom omejeno hitrost na avtocesti ali cesti, rezervirani za motorna vozila, ki ima fizično ločeni smerni vozišči z najmanj po dvema prometnima pasovoma in odstavnim pasom ali odstavnimi nišami, se kaznuje za prekršek z globo:
a) če prekorači hitrost do vključno 20 km/h, s 50 eurov;
b) če prekorači hitrost nad 20 do vključno 30 km/h, s 100 eurov;
c) če prekorači hitrost nad 30 do vključno 40 km/h, s 150 eurov. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 3 kazenske točke;
d) če prekorači hitrost nad 40 km/h do vključno 50 km/h, z 200 eurov. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 5 kazenskih točk;
e) če prekorači hitrost za več kot 50 km/h, z najmanj 300 eurov. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 9 kazenskih točk in prepoved vožnje motornega vozila.

O omejitvah na cestninskih postajah in spoštovanju le-teh pa drugič.

Oznake: , , , , ,

1 Comments:

At 26/2/11 20:55, Blogger Nivi said...

Ma, dej, redki so tisti k ne bi kazni plačal. Če se jih 5% prpele 40 čez cestninsko, je to že rekord. Pa ne štejem sem kamionov k se morjo ustavlat :-) Torej, ja, ziher je izmišljeno...

 

Objavite komentar

<< Home