nedelja, april 16, 2006

Prehrana

Včeraj sva šla s sestro v Mercator nakupovat. Med sprehajanjem med policami sem dobil asociacijo na film Soylent Green. Se je že kdo kdaj vprašal, kakšne hrane vidite v trgovinah najmanj? Neobdelane. V našem Mercatorju je sadju in zelenjavi namenjen samo en kotiček. Na vseh ostalih policah najdemo različne zavojčke, vrečke, škatlice, kozarce idr. Skoraj vse kar pojemo je tako ali drugače obdelano. Koliko ljudi vsak dan je sveže sadje in zelenjavo? Mogoče bi bilo bolj smiselno vprašanje, koliko si jih lahko to privošči? Industrijska hrana je cenejša. V svojih prehranjevalnih navadah smo se v zadnjih 80 letih tako odmaknili od narave, da je to prav neverjetno. Raje imamo umetne okuse kot naravne. Hrana je polna kemikalij, konzervansov, ojačevalcev okusa, umetnih arom, barvil,... In potem se čudimo zakaj je toliko obolenj prebavil, srca in ožilja, raka in bog si ga vedi česa še. Ne moreš jesti "drek" in hkrati pričakovati, da boš zdrav.

Priporočam ogled dokumentarca Supermarket Secrets. Človeka kar mine.

1 Comments:

At 18/4/06 10:56, Blogger jaka said...

Zaradi raznih norih krav in glupih ptičev pomoje mesarjev že čez nekaj let ne bo več in boš lohk kupil samo toplotno obdelano meso.

 

Objavite komentar

<< Home