petek, december 16, 2005

Rant: kako je MS osvojil svet

Ste gledali Pirates of Sillicon Valley? No, včeraj sem naletel še na video posnetek predstavitve prvega Macintosha iz "davnega" leta 1984 (priporočam film in video!). Tisto leto sem dopolnil 7 let in sem se veselo igral na ZX Spectrum-u, ki ga je oče prinesel iz Münchena. Kaj se dogaja v svetu računalništva sem izvedel v glavnem iz revij Moj Mikro in Svet Kompjutera. Na začetku osemdesetih je svetovni trg mikro-računalnikov doživel razcvet. Kupec je imel ogromno izbiro in marsikdo se je izgubil v tej zmešnjavi proizvajalcev, modelov in operacijskih sistemov. O nekih standardih bi težko govorili, ker je vsak proizvajalec forsiral svoje. Trg "domačih računalnikov" so v veliki večini obvladovali Sinclair, Commodore, Apple, Atari in Amstrad.

Sinclair ZX Spectrum 48k


IBM je s svojim PCjem uspel predvsem v poslovnem svetu in Microsoft je veselo tržil svoj MS-DOS. Medtem, ko so se spektrumovci in komodorjevci prepirali o tem, čigav računalnik je boljši, je šel razvoj naprej. Kljub velikem uspehu nekaterih modelov je bila do konca osemdesetih večina proizvajalcev v težavah, če že niso propadli. Na trgu je bila že množica različnih PC klonov in prihajali so novi. VGA in Windows so se uveljavili kot standard.

IBM PC 5150


V zgodnjih devetdesetih je bilo že vse jasno. PC je postajal vedno bolj "domači računalnik". Ker so proizvajalci kot sta npr. Commodore in Atari začeli en za drugim zapirati vrata, je na koncu ostal PC kot edina izbira poleg Apple-a in še nekaterih redkih izjem. In vsi dobro vemo kaj se je zgodilo s temi izjemami. Tudi alternativni operacijski sistemi za PC kot sta npr. OS/2 in BeOS, niso uspeli parirati Windows-u.

In kakšna je situacija danes? Dejstvo je, da Microsoft dominira na trgu osebnih računalnikov. Raznolikosti, ki smo jo poznali pred 20 leti ni več. Sicer imamo na izbiro veliko število proizvajalcev in modelov, tako na področju osebnih računalnikov, kot na področju prenosnikov in dlančnikov. Vendar je vse skupaj samo navidezno. Če zelo poenostavimo situacijo, ima danes povprečen uporabnik samo še dve možnosti: PC ali Mac. Na področju operacijskih sistemov je podobno: Windows, Linux, Mac OS.

S tem, ko je MS začel tržit MS-DOS skupaj s PC računalniki je verjetno naredil posel stoletja. S prodajo PC-jev je naraščal tudi zaslužek od licenc za DOS in Windows. Danes Windows teče na večini domačih računalnikov. Microsoft je postal celo solastnik nekoč ponosnega in uporniškega Applea. In ne samo to, hardversko Apple računalniki postajajo vedno bolj podobni navadnim PC-jem, le da so v atraktivnejših ohišjih. S tem, ko Apple prehaja na Intel procesorje in Windows, računalništvo doživlja še en poraz. Poraz na področju svobode izbire.
[Konec]

2 Comments:

At 16/12/05 12:39, Blogger samuelion said...

> Apple računalniki postajajo vedno bolj podobni navadnim PC-jem, zapakiranim v "dizajnerska" ohiaja.

ta stavek me je pa nasmejal =)))

to lahko pove samo nekdo, ki nima izkušenj z uporabo tega računalnika. saj design je pomemben, ampak je pri meni odločilnega pomena, da računalnik dela. res da so malo dražji, vendar bi temu rekli pravilna izbira komponent in ne pozabit da je zraven vsakega tudi OS, ki v prosti prodaji stane toliko kot windowsi.

torej podobnost med MACi in PCji je zgolj nakljucna. v bistvu apple narekuje oblikovalske smernice v racunalniski industriji. naj omenim samo nekatere.
G5 desktop ohisje je bilo posnemano pol leta po izdaji samega racunalnika in dostopno za PC svet.
MAC Mini se je kaj hitro skopiral in 7 mesecev kasneje so objavili najmanjši računalnik na katerem tečejo windowsi.
iPod-ov revolucijski click wheel posnemajo tudi drugi proizvajalci.

drugace pa saj ni vazno kaj imas na mizi... vazno je da dela. odlocitev je od vsakega posameznika.

 
At 16/12/05 12:51, Blogger Mayhem said...

Oprosti ampak si narobe razumel. Nisem govoril o designu in Applu nihče ne oporeka inovativnosti pri designu! Gre za to, kaj se skriva notri. In Apple je že nekaj časa nazaj žrtvoval svojo arhitekturo in originalne rešitve za bolj popularne PC rešitve kot so AGP, PCI, SIMM, DIMM in ostalo, kar mi poznamo že dolgo. In s tem sem mislil, da Apple računalniki vedno bolj postajajo podobni PC-jem.

 

Objavite komentar

<< Home