sreda, maj 31, 2006

Potapljaški znaki

Na spodnji sliki ne delam reklame za Vegeto (kot nekdo morda misli ;)) temveč kažem potapljaški znak za "vse je O.K.". Isti znak uporabiš, če nekoga sprašuješ ali je vse vredu. Ker vem, da nevednost ni opravičilo, sem se vas odločil malo izobraziti na tem področju. Torej, pod vodo se potapljači sporazumevamo z znaki, podobno kot gluhi in naglušni na kopnem. Pregled običajnih potapljaških znakov najdete tukaj: link 1 in link2.

11 Comments:

At 31/5/06 11:28, Anonymous Anonimni said...

se potapljamo mi na Great Barrier Reefu (v Avstraliji) in 10m nad gladino, tipam korale, gledam socne ribice, itn.

ves navdusen hocem z dive-instruktorjem in njegovim fotografom delim veselje in meni nic, tebi nic zacnem kazat znak za O.K. :-) (palec gor)....he he.... una2 seveda v paniko, men je pa sele pol prebil.

naj dodam, da je bil to moj prvi dive v zivljenju in naucil so me v 5 minutah kako se uravnava pritisk, kako se spedena masko, znake za "nimam zraka", "sem ok", "hocem it gor".
Pac me je podmorska sematika malce zrukala :)

 
At 31/5/06 11:42, Blogger Mayhem said...

Hehe ja.. palc za gor pomeni pod vodo dvig oz. abort dive.

Naj uganem.. PADI? Nisi ti nič kriv ampak taki instant tečaji so idealen recept za nesreče..

 
At 31/5/06 12:20, Blogger Black Betty said...

tomaz: 10m nad gladino? korale? wau.. jest bi tud šla v avstrailijoooo!!

mayhem: dobr da imamo mi padalci samo znak za brejk. gor ne morš, dol greš pa če hočeš ali ne ;)

 
At 31/5/06 13:29, Blogger LONELY RIDERka said...

ehhh,a pol padi tecaji niso kul??...matr js sm pa misla it na enga septembra - ker sem grem jest tut potaplat na great barrier reef, haha ;))
(oziroma ce bom ful bedna, bom sla samo snorklat; tut ni svoh...;)

p.s. (glede slike spodaj)ampak mayhem, mors zmeri neki izstopat, kaj? se ne mors normalno slikat tko k usi ostali - npr. zapenjanje jopce, obvezno sedenje nekomu nekje in buljenje v drugo smer kot je fotich,... Sam resno, stari, a so se ostali ljudje prvic v lajfu slikal, da ne vejo, da se GLEDA V KAMERO in po moznosti SMEJI?? Đizs...;))

 
At 31/5/06 13:29, Anonymous Anonimni said...

betka: u bistvu 10m pod gladino...matr...kake kozle strelam :)

majstr: ni PADI, nevemkajjetoblo. dive-instructor je bil sila dobr in prjazn...sam ko smo bli v vodi, sm bil ocitno orto zmeden -> pocutil sem se kot hendikepiran :-)

 
At 31/5/06 15:50, Blogger Mayhem said...

@riderka: dejstvo je, da je PADI zelo komercialno naravnana šola potapljanja. Kar se kvalitete tice mislim, da je PADI v Sloveniji na kar visokem nivoju (vsaj kar se tiče Norika). Jaz sem sicer zavedni DRM-jevc in sem delal tečaj po CMAS-u. Kaj je boljše? Jaz sem primerjal oba tečaja in prišel do tega da je CMAS sistem zame boljši. Poleg tega je naše društvo (DRM) usmerjeno v druženje in skupno potapljanje. Stažni potopi so precej pogosti tako da se imaš čez celo leto možnost z nekom potapljati. Če te kaj več zanima pa se mi oglasi po mailu. Z veseljem ti vse razložim :)

Kar se slike tiče pa se strinjam.. smotkoti!!!

@tomaz: ce kaj vem naj se koral ne bi dotikali..

 
At 31/5/06 17:28, Blogger LONELY RIDERka said...

hmmm, sounds sweet... a pa ta tvoj DRM al CMAS pride cenovno isto kot PADI? da se razumeva - spet bom zapela pesmico o revnih studentih, ki nimajo za burek, kaj sele za drage tecaje, da ti bo jasno, kako zelo sem revna in da moram iskat cimbolj cheap variante ;))

drgac sem pa misla prek Norik SUB it delat, ja, ker majo ene ugodne variante za studentarijo...

 
At 31/5/06 23:36, Blogger Mayhem said...

Poglej par postov nižje.. vsakič sproti objavim, ko so pri nas tečaji ;) Cena za začetniški tečaj je 40 jurjev in vključuje članarine za DRM in SPZ.

 
At 1/6/06 10:12, Anonymous Anonimni said...

M: ma sej se jih niti nisem upal, ker nekatere zapecejo, druge ugriznejo. :-) itak so nm pa zabical, da samo gledamo :-)

 
At 1/6/06 12:21, Blogger LONELY RIDERka said...

ker sem debilno zamudila za 3 dni zacetek (ker sem slepa, kot kaze), bom zadevo zares prestavila na jesen.
pa itak nimam casa zdej, pa kesa pa to... (tolazba, kaj ces ,))

 
At 1/6/06 14:57, Blogger Mayhem said...

(Po mojem) je jeseni manj ugoden čas za opravljanje tečaja (razen, če planiraš med zimo kakšen izlet v tople kraje), ker mi počasi zaključimo sezono nekje oktobra in se čez zimo ponavad ne potapljamo. Najbolje bi bilo, če bi tečaj nardila zdej in se potem celo poletje lahko potapljaš in utrjuješ znanje.

 

Objavite komentar

<< Home